PetiNe | 29.9.2022

Dobrý den, v květnu 2019 se mi narodila dcera (nárok na mateřskou jsem mela) ve 3 letech ditete jsem se zaměstnavatelem domluvila na 3 měsíčním neplaceném volnu. Poté jsme podepsali dohodu o ukončení pracovního poměru a já hned nastoupila do nové práce (měli o mě velký zájem,takže mám smlouvu na dobu neurčitou bez 3 měsíční zkušebky) Zjistila jsem, že jsem těhotná (v práci s tím nemají problém dokonce ani s tím,že jsem musela nastoupit na rizikové těhotenství) Má otázka zní, budu mít nárok na mateřskou? (Dceři v době porodu ještě nebudou 4 roky a stále pobírám RP)

Odpověď:

Dobrý den,

nárok na peněžitou pomoc v mateřství budete mít pouze tehdy, pokud splníte minimální dobu účasti na nemocenském pojištění v délce 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem na tuto dávku. Ve vašem případě to znamená, že abyste dostala PPM, musela byste být v nové práci být alespoň těchto 270 dnů před nástupem na mateřskou. Jelikož došlo ke skončení pracovního poměru a začátku nového, neuplatní se pravidlo, podle kterého byste do 4 let věku prvního dítěte měla nárok na stejnou PPM i u druhého dítěte.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect