Melissa | 7.10.2022

Dobrý den.
Ráda bych se zeptala, jak se mohu zachovat v případě diskriminace kvůli věku při pracovním pohovoru.
Ucházela jsem se o pozici, na kterou mám splněny všechny znalosti a předpoklady. Byla jsem vybrána do druhého kola výběrového řízení, které pan personalista začal s opakováním otázky, zda mi nebude vadit pracovat s mladými lidmi. I po odpovědi, že ne, otázku opakoval, až jsem se začala hájit a vysvětlovat, že se stýkám s lidmi různého věku a také již 5 let pracuji v kolektivech s různorodou věkovou skladbou a nemám žádný problém. Při pohovoru probíhala část konverzace v angličtině. Úroveň jazyka jsem měla stejnou, jako personalista. Když se mě ptal na koníčky, řekla jsem ráda pěstuji na balkóně rostliny, zejména rajčata. Po přechodu zpět do češtiny, ze mně pan personalista udělal hlupačku, že nerozuměl mému výrazu a neví, zda pěstuji rajčata nebo brambory. Opět jsem začala vše vysvětlovat, i když rozdíl mezi výrazy je takový, že není možné zaměnit rajčata za brambory. Po obou kolech pohovorů, jsem poslala děkovný dopis, jak mám ve zvyku.
Posléze mi z HR došlo vyrozumění, že jsem byla velmi sympatická, mám veškeré potřebné zkušenosti, ale že zaměstnavatel vybral kandidáta s lepší angličtinou, která je pro pozici důležitá. Podotýkám, že se zde AJ používá pouze okrajově a mluvenou formou a vzhledem k tomu, že jsem měla AJ na stejné úrovni, jako zkoušející včetně britského akcentu, který jsme oba používali, připadá mi celé hodnocení AJ a scénka s rajčetem pouze jako záminka. Domnívám se, že zaměstnavatel mě odmítl z důvodu věkové hranice nad padesát let. Vzhledem k tomu, že nebylo možné vybrat důvod k odmítnutí, došlo na údajnou záměnou slov a obvinění z nedostatku jazykových kvalit. Inzerát na pozici opět vyšel a je v něm uvedeno, že AJ žádají na úrovni mírně pokročilé a vzdělání střední nebo výuční list a mladý kolektiv. Mám gymnázium s maturitou, AJ minimálně B2. Mohu se nějak bránit? Je možnost dotaz na věk utnout hned v počátku, pokud by se to opakovalo?

Odpověď:

Dobrý den,

ve Vašem případě se mohlo jednat o diskriminaci z důvodu věku, která je v rozporu s právní úpravou. Nicméně možnosti řešení jsou velmi limitované, zejména v případě, kdy poškozená osoba nemá k dispozici žádné důkazy o diskriminaci, což je bohužel nejspíše i Vámi popisovaná situace. Pokud byste nějaké důkazy k dispozici měla, je možné se obrátit na Kancelář Veřejného ochránce práv, v některých případech i na Státní úřad inspekce práce nebo Úřad práce, případně na soud. Co se týče možnosti odmítnout doatz na věk, pak sdělujeme, že podle § 316 odst. 4 zákoníku práce smí zaměstnavatel požadovat pouze informace související s výkonem práce a pracovněprávním vztahem. Věk sice obvykle nebude rozhodující pro samotný výkon práce (s výjimkou některých zákonných limitů), ale pro uzavření pracovněprávního vztahu a Vaši identifikaci bdue nutné sdělení data narození nebo rodného čísla. Dříve nebo později zaměstnavateli tedy bude nutné tento údaj sdělit, i když přímo na pohovoru to být nemusí.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect