Lucie | 1.12.2022

Dobrý den,
dostala se ke mě informace, že kolega nastoupil na úplně jiný plat nežli já. A to jsem ve firmě 6 let, zaučovala jsem jej, nikdy jsem nedostala žádnou výtku. A on má o 6000 vyšší základ... je to nefér. Co ale s tím?

Odpověď:

Dobrý den,

stanovení mzdy se musí odvíjet od kritérií, která upravuje zákoník práce v ustanovení § 110. Délka praxe je jen jedním z nich, takže takový rozdíl ve výdělku nemusí být nutně v rozporu s právní úpravou, Na to by Vám ale měl odpovědět zaměstnavatel. Záleží na tom, zda s touto informací můžete nakládat a sdělit, že o výši výdělku kolegy víte. Pokud ne, bude na to nutné jít oklikou a v první řadě zjistit, jaká kritéria pro odměňování Váš zaměstnavatel uplatňuje. Pokud u Vás působí odborová organizace, je možné zkusit informace zjistit jejím prostřednictvím. Pokud byste měla důvodný pocit, že zaměstnavatel systematicky odměňuje ženy (nebo jiné skupiny zaměstnanců např. dle věku) hůře než muže, je možné zvážit obrátit se s podnětem na Státní úřad inspekce práce.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect