Jana | 28.12.2022

Dobry den,
Vracim se predcasne po 2,5 letech (misto puvodnich 3 let) z RD do firmy, kde mam dle smlouvy na dobu neurcitou manazerskou pozici spojenou s vedenim oddeleni. Me puvodni oddeleni se rozpadlo na 2 samostatne a me neni nabidnuta pozice vedouci ani u jednoho z nich. Jedna vedouci pozice prvni casti oddeleni je jiz smluvne obsazena, na druhou cast oddeneni jako vedouci chteji aktualne dosadit mou kolegyni, ktera byla drive mou podrizenou. Zatim nema dodatek smlouvy o zmene pozice - povyseni do vedouci pozice. Me nabidli pri navratu jeji pozici - tedy radove zamestnankyne odeleni pri zachovani puvodni mzdy. Je to v poradku? Nemeli mi umoznit nastup na vedouci pozoci, kdyz ji mam ve smlouve a je aktualne obsazovana, byt me puvodni oddeleni se rozdelilo?

Odpověď:

Dobrý den,

po skončení rodičovské dovolené je zaměstnavatel povinen přidělovat Vám práci podle druhu práce sjednaného v pracovní smlouvě. Nemusí to být tedy zařazení na identickou pozici, z jaké jste na rodičovskou dovolenou odcházela, ale bez Vašeho souhlasu to nemůže být pozice úplně jiná, Neuvádíte přesnou formulaci z pracovní smlouvy, ale pokud sjednaný druh práce představuje pozici vedoucího zaměstnance, má zaměstnavatel povinnost Vám přidělit odpovídající práci. Pokud ji v době Vašeho návratu nemá, buď se můžete dohodnout na jiné pozici nebo je dán výpovědní důvod - nadbytečnost - při atkové výpovědi by Vám náleželo odstupné.

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect