Eva Kuklová | 18.1.2023

Dobrý den,v současné době jsem na rodičovské dovolené a chtěla jsem se vrátit do práce dříve než po 3 letech.Bylo mi sděleno, že za mě mají náhradu a že se mnou dříve nepočítali.Podotýkám, že v žádosti o rodičovskou dovolenou jsem datum návratu neuvedla s tím, že se pak nějak dohodneme.V práci mi tvrdí, že je to pak automaticky na 3 roky pokud datum není uvedeno.Zastupující osobě prý nemohou ukončit smlouvu dříve aniž by jí dali odstupné.A ještě jedna věc,jsem zaměstnaná jako zdravotní sestra na plný úvazek a zastupující osoba je zaměstnaná jako recepční na poloviční úvazek.Prosím o radu jak tuto situaci řešit.Děkuji a přeji hezký den .

Odpověď:

Dobrý den,

není pravdou, že by se automaticky žádost o rodičovskou dovolenou v takovém případě považovala za žádost do 3 let věku dítěte. Nicméně, i když se to v zákoníku práce výslovně nestanoví, obecně přijímaný výklad je takový, že žádosti o dřívější návrat, než jak bylo avizováno, není zaměstnavatel povinen vyhovět. V případě sporu byste tak msuela prokazovat, že zaměstnavatel věděl už v době nástupu, že se hodláte vrátit dříve než po 3 letech, i když to v žádosti nebylo uvedeno. Co se týče zástupu, pak zaměstnavatel je povinen Vám přidělovat práci po návratu z RD v souladu s druhem práce, který máte uvedený v pracovní smlouvě. Pokud byl na stjenou pozici přijat zástup, může být dán u této osoby výpovědní důvod, V případě zaměstnankyně se zcela odlišným druhem práce, než je ten Váš, ale k její výpovědi důvod není - její práci Vám zaměstnavatel přeci přidělovat nebude. Doporučuji celou stiuaci se zaměstnavatelem ještě jednou projednat a na tyto nesrovnalosti se důkladně vyptat.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect