Monika | 1.2.2023

Mám částečný úvazek, který mám z důvodu souběhu více prací a starosti o dítě stlačený do tří dnů u zaměstnavatele, ke kterému míří můj dotaz. Musím teď často chodit k lékaři a vychází mi to na dny, kdy mám být u stávajícího zaměstnavatele. Hodiny, kdy mám tedy být v práci, si neodpracuji. Může mě zaměstnavatel nějak sankcionovat? Nebo mi třeba neprodloužit smlouvu, kterou mám na dobu určitou? Příp. mě přeřadit bez mého souhlasu na jinou pozici, třeba kancelářskou, kde bych nedělala svou odbornost?

Odpověď:

Pokud jsou dány důvody pro lékařské ošetření nebo vyšetření, máte primárně povinnost usilovat o zajištění těchto vyšetření nebo ošetření mimo pracovní dobu. Pokud to není možné, pak máte pochopitelně podle nařízení vlády č. 590/2006 Sb. nárok na pracovní volno s náhradou mzdy v nezbytně nutném rozsahu. Pro zaměstnavatele to nesmí být důvod ani k nějakému postihu, ani k neprodloužení smlouvy. Jednostranně Vás z tohoto důvodu nemůže ani převést na jinou práci, než jakou máte sjednánu v pracovní smlouvě. Pokud by k takovému kroku došlo, mohlo by jít o protiprávní diskriminaci z důvodu zdravotního stavu.

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect