Simona | 6.2.2023

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně mateřské dovolené u druhého dítěte. Mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou. Zatím ještě nevím, jak to vyjde s druhým dítětem. Chtěla bych se však zeptat, jak se počítá potom mateřská u druhého dítěte. V případě, že bych neotěhotněla do 3 let věku prvního dítěte a nastoupila zpět do zaměstnání a například za dva měsíce byla těhotná, jestliže by bylo vše v pořádku, pracovala bych dále až do nástupu na MD. V případě, že bych byla na rizikovém těhotenství, tedy v pracovní neschopnosti, jak by se potom mateřská počítala? Byla by stejná jako u prvního dítěte, anebo by se počítala už z výdělku za odpracovanou dobu po návratu z rodičovské dovolené? Ještě jsem se chtěla zeptat, zda v případě, že by byl opět navýšen plat pedagogických pracovníků, zda to bude mít vliv na výpočet mateřské u druhého dítěte, pokud bych přešla z rodičovské dovolené opět na mateřskou dovolenou?
Mockrát Vám děkuji.
Přeji Vám pěkný den,
Simona Dočkalová

Odpověď:

Dobrý den,

Pokud byste na druhou mateřskou nastoupila před 4. narozeninami prvního dítěte (což by ve Vámi uvažované situaci mohlo být), pak bude ve stejné výši, jako u dítěte prvního, bez ohledu na to, jestli jste v mezičase pracovala nebo nikoli. Pokud by ovšem mohl být nový vyměřovací základ vyšší (před druhou mateřskou byste vydělávala výrazněji více), použije se tento vyšší a tím i PPM by byla vyšší. Podmínkou je, aby trval stejný pracovní poměr, případně abyste od jeho skončení byla ve 180denní ochranné lhůtě.

Pokud by to bylo později, musel by se vzít nový vyměřovací základ. Ten se bude počítat z průměrného výdělku, který v mezičase dosáhnete. Pokud by se zvýšily tarifní platy (a spolu s tím i Váš celkový plat), mohlo by se to na výši vyměřovacího základu projevit.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect