Hanka | 25.2.2023

Dobrý den,
potřebovala bych poradit ohledně pracovního práva a péče o děti.
Mám pracovní poměr na dobu určitou do 31. 8. 2023, který mi nebude prodloužen.
Vzhledem k neochotě současné zaměstnavatelky poskytnout mi neplacené volno o prázdninách, potřebuji dát výpověď před prázdninami, abych přes prázdniny mohla zajistit péči o předškolní a školní dítě (6 a 8 let).
Je možné v tomto případě využít výpověď podle paragrafu § 50 odst. 3 zákona o zaměstnanosti? A bude mi to pak uznáno jako výpověď "z vážných důvodů" na ÚP (tedy s podporou v nezaměstnanosti 65% po první dva měsíce)?
Naše školka letos přes prázdniny nefunguje, existuje však možnost umístit mladší dítě do jiné ze školek v městské čtvrti. Nechtěla bych ji však využívat z důvodu velmi složité adaptace. U staršího dítěte tato možnost přirozeně není.
Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

nezbytnost zajištění péče o malé děti by měla být Úřadem práce uznána jako dostatečně závažný důvod. Ubveďte ho každopádně již ve výpovědi, byť podle zákoníku práce nemusíte výpověď odůvodňovat. Je možné, že Vás Úřad práce vyzve, abyste podrobněji osvětlila situaci, ale v rozsahu výše uvedeného by to mělo být dostačující.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect