Martina | 20.3.2023

Dobry den, mam dve deti (3 a 6). Vratila jsem se po rodicovske dovolene ke svemu puvodnimu zamestnatateli. Prestoze uz tehdy (pul roku zpatky) jsem chtela na polovicni uvazek, slibili mi sice plny uvazek, ale 90% HO. Nyni je to vsechno jinak a vraci nas zpet do kancelari, zatim 50% HO, 50% na firme. Pracuji pro velkou korporatni spolecnost a bohuzel mi to takhle nevyhovuje. Zadost o vice HO nebo polovicni uvazek mi nebyl schvalen a chteji, abych sama podala vypoved. Rada bych se zeptala, jak mam spravne postupovat. Kontaktovala jsem i personalni oddeleni a jedine, kde maji volne aktualni misto je pul uvazek recepcni nebo brigadne interni komunikace. Coz jsem odmitla, protoze mi to neprijde jako adekvatni nahrada. Dekuji za vas cas.

Odpověď:

Dobrý den,

pokud váš zaměstnavatel k situaci přistupuje tak, že vám pouze nabídne některé pozice na částečný úvazek a vy si máte vybrat, je to nesprávná aplikace zákona. V souladu s ustanovením § 241 odst. 2 zákoníku práce máte jako rodič takto malých dětí nárok na zkrácení nebo úpravu pracovní doby a zaměstnavatel je povinen vám vyhovět, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody. Doporučuji napsat písemný požadavek na zkrácení pracovní doby na vašem místě s odkazem na toto zákonné ustanovení. Výslovně tam uveďte, že pokud existují vážné provozní důvody, ať je zaměstnavatel specifikuje, jinak by se mohlo jednat o porušení zákoníku práce, případně diskriminaci z důvodu rodičovství. Práce na HO se tento nárok bohužel v tuto chvíli netýká, tam je to skutečně na domluvě.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect