Nikola Filipová | 12.4.2023

Dobrý den,
chci se zeptat jak je to s placením sociálního pojištění při neplaceném volnu, pokud mám vedlejší činnost a dcera navštěvuje školku na celý den? Je lepší na ty cca 2 měsíce (rozmezí kdy mi skončil RP a platí neplacené volno) stáhnout dceru do školky pouze na dopoledne. Jak se tato situace popřípadě ošetřuje? Stačí čestné prohlášení ze školky že je dcera pouze "dopolední"?
Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz je poněkud nejasný. Pokud vedlejší činností rozumíte vedlější samostatnou výdělečnou činnost, tak samostatná výdělečná činnost se ve smyslu § 9 zákona o důchodovém pojištění považuje za vedlejší pouze v těch měsících, ve kterých alespoň částečně existoval důvod pro vedlejší činnost. Neplacené volno z důvodu péče o dítě ve výčtu těchto důvodů není, pouze pobírání RP a následně zaměstnání. Pokud dcera nepobírá příspěvek na péči, pak v měsíci, kdy nebudete ani vykonávat práci ani pobírat rodičovský příspěvek bude muset být vaše samostatná činnost posouzena jako hlavní. Doporučujeme tedy konzultaci na příslušné poboče ČSSZ.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect