Eva | 12.4.2023

Dobrý den,

bezprostředně po vyčerpání mateřské dovolené, která mi skončila dne 23.3.2023, jsem začala čerpat zbytek řádné dovolené za r. 2022 a dovolenou za rok 2023. V březnu 2023 jsem prozatím vyčerpala 6 dní této řádné dovolené, za kterou mi byla zaměstnavatelem zaplacena mzda, která neodpovídá výši průměru PP, který jsem měla za poslední čtvrtletí před nastoupením na mateřskou dovolenou. Chtěla bych se zeptat, zdali se tato řádná dovolená má počítat z průměru PP za poslední čtvrtletí před nastoupením na mateřskou dovolenou (nastoupila jsem na MD 9.9.2022) nebo z průměru PP, který mi zaměstnavatel uvedl na výplatních páskách za leden až březen 2023? Tento průměr PP za leden až březen 2023 mi byl na výplatních páskách uveden nižší než průměr, který jsem měla před nastoupením na MD (je toto v pořádku?). Domnívám se, že tento nižší průměr mi zaměstnavatel vypočítal pouze ze základu mzdy bez pravidelné odměnové složky, kterou jsem do nástupu MD pobírala a která byla součástí mé hrubé mzdy.
Bylo by možné prosím uvést i nějaký paragraf a zákon, podle kterého se tento výpočet má provádět?


Děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den,

zaměstnanci příslušní náhrada za dovolenou ve výši průměrného výdělku. Ten se počítá výhradně podle ustanovení § 351 a následujících zákoníku práce. Průměrný výdělek se vypočítá z dosaženého příjmu za předchozí čtvrtletí, případně, jako ve vašem případě, jako pravděpodobný výdělek ve smyslu § 355 zákoníku práce. Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty. Z části věty za středníkem vyplývá, že pokud obvyklou složkou mzdy je motivační složka, které jste běžně dosahovala a které standardně dosahují ostatní, měla bvy být do výpočtu zahrnuta.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect