Dana | 8.6.2023

Dobrý den, jsem zaměstnankyně se smlouvou na dobu neurčitou toho času na rodičovské do 3 let věku dítěte. Nyní jsem se dozvěděla, že všem mým kolegům byla dána výpověď pro nadbytečnost (projekt na který jsme byli najati jako kontraktoři o 18 letech skončil a firma pro nás nemá jinou praci). Zaměstnavatel mi zatím nic neoznámil ( vím,že dle zákona mi na rodičovské z tohoto důvodu výpověď dát nemůže)
Do práce bych se měla vracet 03/24. Až mi zaměstnavatel tuto skutečnost oznámí a předá výpověď, je možné se místo registrace na úřad práce "vrátit" na rodičovskou a pečovat o dítě do 4 let věku? ( byť bez nároku na rodičovský příspěvek neb ten budu mit vyčerpán)? Nechci žádat zaměstnavatele o neplacené volno k prodloužení rodičovské na 4 roky, protože tím bych předpokládám, přišla o odstupné, je to tak ? Předem velmi děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

rodičovskou je možné čerpat jen do 3 let věku dítěte, s dalším neplaceným volnem by zaměstnavatel musel souhlasit. Vaši případnou nadbytečnost bude skutečně řešit až v okamžiku vašeho návratu z rodičovské. Případné neplacené volno nemá na odbytné vliv, ale těžko předpokládat, že by s ním zaměstnavatel v takové situaci souhlasil.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect