Klára | 4.8.2023

Dobrý den, před rokem jsem byla jmenovaná z funkce vedoucího pracovníka MŠ na zástupce ředitele MŠ jmenováním dekretem. Ve smlouvě jsem na pozici učitelka MŠ. Otěhotněla jsem a mám obavy, že jakmile to ředitel zjistí, tak mě z funkce zástupce odvolá a já přijdu o docela vysoký příplatek za vedení. Můj dotaz zní. Vztahuje se ochrana v těhotenství i na odvolání z funkce? Respektive, může mě z funkce odvolat? Druhý dotaz zní. Můžu se nějak bránit, pokud by mi byly odejmuty odměny a příplatky za vedení? Vztahuje se na to pokles financí z důvodu těhotenství a tudíž by mi vznikl nárok na vyrovnávací prispevek v těhotenství? Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

podle zákoníku práce je možné vás z jmenované funkce odvolat kdykoli a ochranná lhůta se na odvolání nevztahuje. Pokud byste měla důkazy o tom, že jste byla odvolána z důvodu těhotenství, jednalo by se ovšem o protiprávní diskriminaci, proti které byste se mohkla bránit u soudu, případně upozornit Inspekci práce. Vyrovnávací příspěvek v mateřství se na tyto případy nevztahuje, poskytuje se v situacích, kdy musí být těhotná žena převedena na jinou práci např. proto, že na původní pozici vykonává práce těhotným ženám zakázané.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect