Marti | 15.1.2024

Dobrý den, od ledna 2022 jsem zaměstnaná u mezinárodního korporátu. Oficiální místo výkonu práce mám v Praze, ale už na pohovoru jsem se s manažerem dohodla, že budu pracovat z domova stejně jako ostatní členové týmu. Teď zaměstnavatel přišel s tím, že musíme chodit do kanceláře 3x týdne. Bydlím 350 km od Prahy, jezdím jen na 2 dny v měsíci. Podle novely zákoníku práce jsem podala oficiální žádost o práci z domova z důvodu péče o děti do 9 let věku, která mi ale bude zamítnuta. V reálu neexistují žádné provozní důvody, které by mi bránily ve výkonu práce z domova - pracuji tak už dva roky. Mám možnost se ještě nějak bránit? Hrozí mi vytykaci dopis a následné ukončení pracovního poměru. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

Požádejte svého zaměstnavatele, aby své zamítavé rozhodnutí o vyřízení Vaší žádosti řádně zdůvodnil, tak jak mu to výslovně ukládá zákoník práce, pokud tak tedy již neučinil. Pokud Vám své rozhodnutí dosud nezdůvodnil, nebo zaměstnavatel uvádí pouze smyšlený, zástupný důvod, doporučuji obrátit se na Inspektorát práce s podnětem na prošetření možného spáchání přestupku na úseku zvláštních pracovních podmínek některých zaměstnanců ze strany zaměstnavatele. Stejně tak byste se mohla obrátit na civilní soud s žalobou na určení neplatnosti zaměstnavatelova jednání. V takovém případě by se v rámci soudního jednání obrátilo důkazní břemeno a zaměstnavatel by byl povinen prokázat, že mu pro vyhovění Vaší žádosti bránily vážné provozní důvody.

S pozdravem,

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect