Lucie B | 19.1.2024

Dobrý den, aktuálně jsem na první RD a plánujeme výhledově druhého potomka. Zaměstnavatel by mě bral zpět do práce na jakýkoliv úvazek a zatím jen ústně se mi zaručuje, že pokud bych otěhotněla, že by mi dále běžela RD na původní úvazek, abych měla výpočet MD, běžné dovolené po MD atp.
Mají pravdu? Stačí napsat dodatek k původní smlouvě na dobu určitou, po jehož uplynutí bude dál běžet původní RD na původní (větší) úvazek?
Moc děkuji a jsem s pozdravem,

Odpověď:

Dobrý den,


pokud by měl do Vašeho záměru pořídit si další dítě vstoupit konec Vašeho pracovního poměru sjednaného na dobu určitou, bylo by v každém případě dobré - a to zvlášť s ohledem na nárokování dalšího příspěvku v mateřství - prodloužit pracovní smlouvu s Vaším původním úvazkem, pokud je tomu zaměstnavatel nakloněn. Pokud do konce své rodičovské dovolené otěhotníte a během ní stihnete nastoupit na mateřskou dovolenou, bude Vám náležet peněžitá pomoc v mateřství ve stejné výši, tj. vypočítaná ze stejného denního vyměřovacího základu jako předchozí PPM. Toto bude platit i kdybyste se do práce vrátila např. na pár měsíců už po skončení první RD, ale na další MD byste nastoupila do 4 let předchozího dítěte. Další rodičovský příspěvek by byl vyplacen na nejmladší dítě ve výši dle Vašeho denního vyměřovacího základu pro stanovení PPM.


S pozdravem,

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect