Vjollca | 25.1.2024

Dobrý den,
jsem na rodičovské dovolené a pomalu se mi blíží čas pro návrat do práce. Jsem zaměstnaná v bance, kde jsem byla na pozici hypoteční specialista. Požádala jsem zaměstnavatele o zkrácený úvazek kvůli dítěte, na 0,8 úvazek, ale nevyšli mi vstříc. Přitom na pobočce jsem nemela povinnost otevřít či zavřít pobočku, od toho jsou jiný zaměstnanci.
Co by jste mi poradili dál?
Předem děkuji za vaši odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

coby zaměstnankyně pečující o dítě mladší 15 let máte ze zákona nárok zaměstnavatele požádat o úpravu stanovené týdenní pracovní doby a požadovat po něm písemné odůvodnění, pokud by žádosti nevyhověl. Zaměstnavatel je povinen žádosti vyhovět pokud mu v tom nebrání vážné provozní důvody. Přitom je na zaměstnavateli, aby prokázal to, že jím tvrzené vážné provozní důvody (např. nemožnost rozdělení Vaší práce mezi více osob) objektivně existují. Pokud Vám své rozhodnutí dosud nezdůvodnil, nebo zaměstnavatel uvádí pouze smyšlený, zástupný důvod, doporučuji obrátit se na Inspektorát práce s podnětem na prošetření možného spáchání přestupku na úseku zvláštních pracovních podmínek některých zaměstnanců ze strany zaměstnavatele.

S pozdravem,

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect