M | 28.1.2024

Dobrý den, jsem zaměstnanec ve školství na neurčito a jsem na RD s druhým synem. Ráda bych se v září vrátila do zaměstnání z RD. Synovi tou dobou ještě nebudou 2 roky, ale péče o něj je zajištěna. Oznámila jsem to ústně zaměstnavateli již v prosinci, a on mi sdělil, že se musí poradit s právníkem, aby to bylo právně v pořádku, jelikož se počítalo s nástupem až ve 3 letech dítěte. Já ale žádnou žádost o RD nepodala (nikdo ji po mně nechtěl) a nikde jsem tedy neuváděla datum návratu. Je možné, že mě může zaměstnavatel odmítnout? Jak dlouho dopředu musím podat žádost o návrat do zaměstnání a stačí mailem? Ústně? Je vůbec právně v pořádku, že jsem žádnou žádost o RD nepodávala?
Se zástupem za mě nebude problém, známe se, on to ví a navíc má smlouvu jen do března.
Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

ještě před rokem a půl bylo možné žádost o poskytnutí rodičovské dovolené a oznámení o jejím trvání zaměstnavateli “podat” pouze ústně. V takovémto režimu, a pokud jste se se zaměstnavatelem též ústně nedohodli na dřívějším návratu, zaměstnavatel předpokládal Váš návrat do práce až ve třech letech dítěte. V takovém případě není zaměstnavatel povinen Vás přijmout z rodičovské dříve. Pokud jde ale jen o to, aby nyní bylo vše “právně v pořádku”, radila bych Vám, abyste zaměstnavateli nabídla, že v souladu s písemným zadministrováním rodičovské dovolené, které je nyní vyžadováno novelizovaným zákoníkem práce, byste se spolu domluvili na dřívějším návratu a tuto dohodu stvrdili písemně.

S pozdravem,

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect