Iris | 24.2.2024

Dobrý den, budu v práci řešit následující situaci. Jsem v nove práci 4. Měsíc a otěhotněla jsem (začátek 1. Trimestru). Zaměstnavatel mi dal smlouvu na dobu určitou, která mi skončí cca 1,5mes pote, co nastoupím na MD, takže jsem de facto v klidu.

Přesto,
~ má zaměstnavatel právo mi smlouvu neprodloužit (vím, že je se mnou spokojený a jsem pro něj důležitá, ale těhotenství mění pravidla hry)
~ jaká je šance, že mi smlouvu prodlouží mi asi neřeknete, na to předpokládám neexistuje klauzule
~ co mě ale ještě zajímá, budu mít v tomto případě nárok na mateřskou?
~ vyplácí se jednorázově?
~ a kdybych nastupovali na mateřskou až po smlouvě, kterou by mi zaměstnavatel neprodloužil, měla bych na MD že zákona nárok?

Předem děkuji za odpověď, Iris

Odpověď:

Dobrý den,

podle § 48 zákoníku práce končí pracovní poměr na dobu určitou uplynutím sjednané doby, a to bez dalšího přičinění zaměstnance nebo zaměstnavatele. Mateřská dovolená nestaví běh doby určité. Potom co doba určitá uplyne je už zcela na zaměstnavateli, jestli s Vámi uzavře další pracovní smlouvu nebo stávající smlouvu dodatkem prodlouží. Zaměstnavatel je však i v otázce ukončování pracovního poměru povinen postupovat nediskriminačně. Pokud by Vám tedy například zaměstnavatel smlouvu neprodloužil v návaznosti na Vaše těhotenství, zatímco Vašim kolegům a kolegyním by smlouvu na dobu určitou prodloužil, byl by zde dán důvod pro Vaši obranu proti diskriminaci. Nárok na peněžitý příspěvek v mateřství (PPM) vzniká za splnění dvou podmínek stanovených zákonem o nemocenském pojištění. Zaprvé musíte být v době zahájení PPM účastníkem nemocenského pojištění - tj. buďto zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě až 180 dní od skončení posledního zaměstnání (pokud bylo Vaše angažmá u zaměstnavatele kratší než 180 dní, tj. cca. 6 měsíců, ochranná lhůta by byla stejně dlouhá). Druhou podmínkou je účast pojištěnce na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na mateřskou. PPM je vyplácena měsíčně zpětně za předchozí měsíc.

S pozdravem,

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect