Ňufik | 27.2.2024

Dobrý den, mám dotaz ohledně nepedagogických zaměstnanců. Jedna se o 3 zaměstnance se smlouvu na plný úvazek na dobu neurčitou.Včera jsme měli schůzku se zaměstnavatelem, který nám sdělil tyto informace. Jeden z nás dohodou ukončí pracovní poměr (předpokládat že s odstupným nemáme počítat) a nebo všichni tři půjdeme na 80% úvazek s tím že se máme rozhodnout sami a to do 1.3.2024 . Nejsem si úplně jistá zda je toto jednání v souladu s paragrafy. Děkuji za vaši odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

není možné, aby zaměstnavatel rozhodl o zkrácení Vašeho úvazku bez Vašeho svolení. Změna obsahu pracovního poměru, kam ujednání o výši úvazku patří, musí být podle § 40 ost. 1 zákoníku práce písemná a hlavně se jedná o dvoustranný právní úkon. Dále podle zákoníku práce platí, že Vám má zaměstnavatel přidělovat sjednanou práci v rozsahu Vašeho smluvně sjednaného úvazku a pokud tak neudělá, bude se jednat o překážku v práci na straně zaměstnavatele, za kterou Vám bude náležet náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Pokud hodlá zaměstnavatel omezit stavy, nezbude mu nic jiného než o této organizační změně oficiálně rozhodnout a následně nadbytečným zaměstnancům dát výpověď s náležitým zákonným odstupným. Měla byste tedy zvážit, zda je pro Vás výhodnější zůstávat nadále u zaměstnavatele i na zkráceném úvazku, nebo zda raději vyčkat rozvázání prac. poměru podle § 52 písm. c) zákoníku práce s nárokem na odstupné. Je to ale na Vás a zaměstnavatel Vás k ničemu nutit nemůže.

S pozdravem,

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect