Lucie | 13.3.2024

Dobrý den,
Dočetla jsem se na vašich stránkách rady ohledně návratu do práce po rodičovské dovolené a chtěla bych se zeptat na pár otázek.
Začnu s tím, že pracuji jako Teamleader v logistické firmě 11 let(smlouva na neurčito), která má stovky  zaměstnanců a 3 haly, teď v dubnu se potřebuji  vrátit, protože mi končí rodičovská dovolená,kterou mám do 3 let věku dítěte.Potřebuji pracovat pouze na ranní směnu od 7 ranní.Zaměstnavatel mi emailem nabídl stejnou pozici na jiném oddělení,ale pouze na 3 směnný provoz.Bohužel nemůže jít pracovat na 3 směnný provoz z důvodu péče o nezletilé dítě.Psala jsem email , že prosím o práci, která bude stejně finančně hodnocená jako mám stávající pozici na ranní směnu od 7 hodin,ale nemají nikde místo,že trvají na 3 směnný provoz s pozicí,kterou mám uvedenou ve smlouvě. Po telefonu mi zaměstnavatel řekl, že mi práci nabídli a jestli ji nepřijmu,tak mám prostě smůlu a musím dát výpověď a nebo mi dají ranní směnu,ale pozici dělníka, která je samozřejmě méně placená.Znovu jsem tedy volala do firmy a tam mi řekli, že nabídku mi dali a pokud nesouhlasím, že mám dát výpověď,ale že na odstupné nemám nárok z organizačních důvodů.Na email jsem jim odpověděla, že na změně pracovní doby trvám,ale oni si trvají ma svém.
Otázky zní..
Mám nárok na odstupné?nebo opravdu musím dát výpověď, protože na 3 směnný pracovat nemohu?
Nebo mi musí vyhovět podle pracovní smlouvy a přizpůsobit se pracovní době?
Popravdě se mi po tomhle přístupu nechce vracet,ale aspoň bych mohla mít nárok na odstupné.

Odpověď:

Dobrý den,

zaměstnavatel je povinen rodiči vracejícímu se z rodičovské dovolené přidělovat práci podle pracovní smlouvy. To znamená, že i když není zaměstnavatel povinen vrátit jej na původní pracovní pozici a pracoviště, nabídka pro vracejícího se rodiče musí odpovídat smlouvě co se týče 1) sjednaného druhu práce a 2) sjednaného rozsahu práce (úprava pracovní doby, sjednání částečného úvazku apod.). Zaměstnavatel tedy bez dalšího nemůže trvat na tom, abyste přistoupila na třísměnný provoz, když jste původně pracoval ranní směny a třísměnný provoz jste neměla dohodnutý ve smlouvě. Nehledě na to, že by Vámi navrhované úpravě pracovní doby měl zaměstnavatel vyhovět pokud mu v tom nebrání vážné provozní důvody (viz. § 241 Zákoníku práce). Nicméně vzhledem k tomu, že jste se dosud nedohodli a ke změně rozsahu práce písemnou dohodou nehodláte přistoupit, nechala bych teď jednat zaměstnavatele. Pokud Vám nemůže zaměstnavatel nabídnout práci podle pracovní smlouvy, vzniká překážka na straně zaměstnavatele, za kterou Vám náleží náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Po dobu Vámi strávenou na překážkách s Vámi může zaměstnavatel rozvázat pracovní poměr. A ať už tak učiní na základě výpovědi nebo dohody s Vámi, trvejte na svém nároku na odstupné podle § 52 písm. c) zákoníku práce. O tom, že došlo k organizační směně svědčí to, že organizace Vámi původně vykonávané práce musela nově přejít do třísměnného provozu.

S pozdravem,

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect