M | 14.3.2024

Dobry den,
chci se vratit po rodicovske dovolene do prace s uvazkem 30hodin tydne. Nechal jsem si behem teto dovolene bezet uvazek 10h tydne abych uplne nevypadnul z prostredi.

Syn se narodil na začátku roku 2022, chystam se tedy vyuzit prodlouzeni rodicovske dovolene a pouze navysit uvazek z 10 na 30hodin. Tak abych se stale mohl starat o syna, ale i pracovat.

Je mozne vyuzivat "ochranu" proti vypovedi i pri kombinaci vyssiho uvazku a rodicovske dovolene?

Rodicovsky prispevek jsem si rozlozil, tak aby vychazel do 4let veku ditete. Pozdeji pokud situace dovoli bych presel i na celych 40hodin. Ale byl bych klidnejsi pokud by ochrana bezela, dokud se situace na pracovisti neustali.

Odpověď:

Dobrý den,

nárok na rodičovskou do 3 let věku dítěte plyne ze zákona a zaměstnavatel musí Vaší žádosti o takovém prodloužení rodičovské dovolené ve smyslu § 196 odst. 2 zákoníku práce vyhovět. Co se týká úvazku 30 hodin týdně, zde platí ustanovení § 241 zákoníku práce, podle kterého musí zaměstnavatel Vaší písemné žádosti o kratší pracovní dobu vyhovět, nebrání-li tomu vážné provozní důvody. Co se týče ochrany proti výpovědi, ta platí v rámci tzv. ochranné doby podle § 53 odst. 1 písm. D) po celou dobu trvání rodičovské dovolené.

S pozdravem,

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect