Martina | 14.3.2024

Bylo mi zamítnuto neplacené volno(dítě nevzali do školky) a nejde mi údajně dát poloviční úvazek. Bylo mi řečeno, ze mám přijít podepsat výpověď, protože nemohu nastoupit po skončení rodičovské na plný úvazek který má 8 hodin a dvě směny. Je to tak v pořádku? Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

Přestože nárok na poskytnutí neplaceného volna zaměstnanec, který se chce starat o dítě v návaznosti na rodičovskou dovolenou ze zákona nemá, zaměstnavatel by měl vyhovět Vaší žádosti o zkrácený úvazek, pokud mu v tom nebrání vážné provozní důvody (např. nemožnost rozdělení Vaší práce mezi více osob, narušení provozu apod.). Než však rozvážete se zaměstnavatelem poměr (ať výpovědí či dohodou), zkuste si na personálním oddělení zjistit, zdali na Vašem pracovišti neplatí interní předpis či pokyn zaměstnavatele, který by vybírání pracovního volna blíže upravoval, a podle kterého by Vám měl správně být nárok na neplacené volno přiznán.

S pozdravem,

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect