Drobek | 5.4.2024

Dobrý den,

po roce a půl na rodičovské dovolené mi zaměstnavatel sdělil, že mi může nabídnout práci pouze na pobočce, která nemá žádnou dostupnost veřejnou dopravou, ve středočeském kraji, tudíž se tam nemám jak dostat. O děti, jsou 3, dvě dvouleté dcery a 5 letý syn se díky tomuto přístupu nebudu schopný postarat, z domu budu muset odcházet před otevřením školky a školy a zpět na sídliště přijedu v nejlepším případě až 14 min po uzavření školky a školní družiny. Buď jsem nucený dát výpověď já nebo manženka. Na zkrácený úvazek nechtějí domluvou přistoupit. Mám nějakou šanci vyhádat ještě zkrácený úvazek? Nebo něco jiného?

Odpověď:

Dobrý den,

aniž by to zákoník práce výslovně stanovil (opora je ale v § 38 odst. 1 písm. a) ZP), platí, že zaměstnance vracejícího se z rodičovské dovolené je zaměstnavatel povinen zařadit podle pracovní smlouvy. Konkrétně to znamená, že zaměstnavatel Vás může zařadit k výkonu jakékoli práce, kterou lze podřadit pod druh práce sjednaný v pracovní smlouvě, a na jakékoli pracoviště, které spadá do místa výkonu práce sjednaného v pracovní smlouvě. Pokud tedy máte ve smlouvě sjednané místo výkonu práce “Středočeský kraj”, pak Vás může zaměstnavatel legitimně převést na jakoukoliv pobočku nacházející se právě ve Středočeském kraji. V takovémto případě bych napsala zaměstnavateli písemnou žádost o zkrácený úvazek podle § 241 ZP. Této žádosti zaměstnavatel musí vyhovět, nebrání-li mu v tom vážné provozní důvody. Pokud ale máte ve smlouvě jako místo výkonu práce vepsané např. adresu sídla Vaší dosavadní pobočky, tak Vám evidentně není zaměstnavatel schopen přidělovat práci podle prac. smlouvy a Vy čerpáte překážky na straně zaměstnavatele. Obdobná situace by se následně vyvíjela asi tak, že by Vám zaměstnavatel dal výpověď z organizačních důvodů a k tomu patřičné odstupné.

S pozdravem,

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect