Zlata Poduška | 2.7.2024

Dobrý den,
jsem středoškolská učitelka a tento školní rok jsem byla na mateřské a potom rodičovské dovolené. Domluvila jsem se s vedením, že od září nastoupím na čtyři hodiny týdně, protože chci se svou prací zůstat v kontaktu. Myslela jsem, že nastoupím na dohodu, teď mi ale bylo řečeno, že budu muset přerušit rodičovskou dovolenou a nastoupit zpět na svou smlouvu. Kdybych prý šla učit kamkoliv jinam, mohla bych na dohodu pracovat, ale u nás ve škole ne. Je to pravda, není jiná možnost, jak by mě mohli zaměstnat? Předpokládám, že na rozdíl od dohody potom budu muset platit sociální a zdravotní pojištění. A z čeho by se případně vypočítávala další mateřská dovolená?
Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

ve Vašem případě je nutné rozlišovat mezi čerpáním rodičovské dovolené, ohledně které Vám musí zaměstnavatel vyhovět, a čerpáním rodičovského příspěvku. Rodičovský příspěvek podle § 30 a 31 zákona o státní sociální podpoře není nijak podmíněn čerpáním rodičovské dovolené. Podmíněn je pouze zajištěním osobní celodenní péče o dítě nebo alternativně zajištěním péče ze strany školky nebo jiného obdobného zařízení pro děti, či zajištěním péče jinou zletilou osobou (např. babička nebo otec na rodičovské) po dobu Vaší výdělečné činnosti. Standardní řešení situace ve formě přerušení rodičovské dovolené (ve Vašem případě na 4 hod./týdně) v rámci střídavého režimu rodičovské dovolené s otcem je možné a neznamená to, že byste ztratila nárok na rodičovský příspěvek. Předtím než začnete uvažovat o přerušovaném čerpání rodičovské dovolené bych Vám radila zkusit se nejdřív se zaměstnavatelem domluvit na dočasné změně úvazku (pouze 4 hod./týdně) a rozvržení pracovní doby. Po dobu těchto čtyř hodin můžete zajistit péči o dítě čerpáním rodičovské dovolené otcem či umístěním dítěte do školky, dětské skupiny nebo jiného předškolního zařízení. Výkon stejně druhově vymezené práce u zaměstnavatele na dohodu zřejmě bude možný od 1. 1. 2025 v návaznosti na flexibilizační novelu zákoníku práce. Pokud Vám během trvání pracovního poměru vznikne nárok na druhou PPM před 4. rokem věku prvního dítěte a Váš výdělek byl nižší než před první mateřskou z důvodu přejití na zkrácený úvazek, vypočítá se s ohledem na příslušná ustanovení zákona o nemocenském pojištění denní vyměřovací základ a tedy i výše PPM stejně jako u prvního dítěte. Toto vyplývá z ustanovení § 19 ost. 3 zákona o nemocenském pojištění.

S pozdravem,

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect