Barbora | 2.7.2024

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem na rodičovské příspěvku se synem 13m ale v Září se chci vrátit do školy bohužel skola nabízí pouze denní studium. Nezanikne mi tím pádem rodičovský příspěvek? O malého se bude starat má maminka po dobu co budu ve škole.

Odpověď:

Dobrý den,

na denní studium se můžete s klidem zapsat. Upozorňuji, že některé univerzity také nabízejí hlídání dětí po dobu trvání přednášky či semináře. Akorát zde pozor - stejně tak jako když se rozhodne rodič při čerpání rodičovského příspěvku pracovat, i zde platí, že je po dobu studia nutné zabezpečit odpovídající péči o dítě. Zákon o státní sociální podpoře podmiňuje nárok na rodičovský příspěvek osobní celodenní péčí ze strany rodiče. Alternativně lze tuto podmínku splnit tak, že dítě mladší 2 let navštěvuje jesle, mateřské školy nebo jiné obdobné zařízení pro děti v rozsahu do 92 hodin měsíčně. Docházka do uvedených zařízení se nesleduje u dětí starších 2 let. V případě, že rodič zajistí péči o dítě jinou zletilou osobou, žákem nebo studentem soustavně se připravujícím na budoucí povolání, s výjimkou studia za trvání služebního poměru příslušníků ozbrojených sil, považuje se podmínka osobní celodenní a řádné péče také za splněnou. To že po dobu Vašeho studia přebírá péči o dítě babička ve smyslu ustanovení § 31 odst. 3 písm. e) byste měla nahlásit na Vaše kontaktní pracoviště Úřadu práce.

S pozdravem,

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect