Dana H. | 23.9.2024

Dobrý den,
ráda bych se na Vás obrátila s prosbou o radu. Během nedávné akce pořádané v nejmenovaném pražském podniku jsem byla organizátorkou vyzvána k tomu, abych podepsala prohlášení, že se akce účastním na vlastní nebezpečí vzhledem k tomu, že jsem (už viditelně) těhotná. Není to žádný klub, je to takové kulturní místo, jsou tam sedačky a udělá se z většího místa taneční parket. Odmítla jsem takové prohlášení podepsat. Přišlo mi to absolutně nespravedlivý a nevhodný požadavek, který v podstatě říkal: „Vaše těhotenství je problém, a pokud se něco stane, je to na vás”.
Organizátorka poté přivolala ochranku, a situaci začal řešit vedoucí, který mi řekl, že pokud nesouhlasím, mám si zavolat policii.
Policii jsem opravdu přivolala, ale jen proto, abych měla možnost situaci sepsat a formálně popsat, nešlo mi o to si nikam vydupat vstup. Jen jsem v tu chvíli nevěděla, co mohu dělat a jaká jsou má práva. Cítila jsem se absolutně sama, že se celá situace obrátila proti mně. Policie mi řekla, že jde o moje zdraví a tím to končilo.

Vím, že to možná celé zní bizarně, ale stále věřím, že organizace, jako je třeba ta Vaše, mi může poskytnout nějakou radu nebo pomoc. Nebo asi i jen pochopení, protože jsem si opravdu připadala jako chodící inkubátor.

Děkuji předem za Váš čas a případné rady.

Odpověď:

Dobrý den,

je zcela pochopitelné, že Vás nastalá událost negativně ovlivnila a akce ve Vás zanechala pachuť. Z právního hlediska má situace několik důležitých aspektů. Zaprvé ke třeba říct, že pořadatelé soukromé akce pro uzavřenou společnost jsou oprávněni nastavit si dle svého uvážení provozní a bezpečnostní pravidla, na jejichž základě po Vás též můžou vyžadovat podepsání prohlášení, že na akci vstupujete na vlastní nebezpečí, je to jakási forma varování. Nicméne zde je třeba dodat, že ujednání v prohlášení, kterým by se provozovatel vzdal odpovědnosti za újmu na Vašich přirozených právech (na životě a zdraví) způsobené úmyslně, z hrubé nedbalosti nebo v důsledku porušení svých povinností, nemá takové prohlášení právní relevance bylo by neplatné.

S pozdravem,

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect