Kateřina | 26.9.2024

Dobrý den,

v listopadu se mi narodí druhé dítě. Na první mateřskou jsem odcházela v září v roce 2021 po 2,5 letech v zaměstnání. Měla jsem ale smlouvu na dobu určitou, která mi krátce po odchodu skončila. Minulý rok 2023 v listopadu jsem začala znovu pracovat na 0,4 úvazek. Rodičovská mi končí teď na konci září. Chtěla bych se prosím zeptat, jestli mám znovu nárok na mateřskou (i když jsem neodpracovala celý rok a byl to jen částečný úvazek)? V práci jsem žádost podala, ale nebyli si jistí, zda mám nárok.

Moc děkuji za radu a přeji hezký den.

S pozdravem
Kateřina

Odpověď:

Dobrý den,

podle zák. o nemocenském pojištění platí, že podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství je účast pojištěnce na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (PPM). Od listopadu roku 2023 jste předpokládám k termínu nástupu na další mateřskou 270 kalendářních dní odpracovala a tím pádem jste i byla účastna nemocenského pojištění. Nárok na PPM byste tedy měla mít. Co se týká výše Vaší další PPM, bude se odvíjet od Vašeho současného výdělku (nový pracovněprávní vztah s úvazkem 0,4). Platí, totiž ust. § 19 odst. 3 zák. o nemocenském pojištění, který říká, že u zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání (!) vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství...”

S pozdravem,

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect