Klára | 8.10.2024

dobrý den, jaký je maximální možný výdělek na DPP/DPČ během MD? Vím, že mohu pracovat až po uplynutí šestinedělí, ale zajímalo by mě, jestli je to nějak finančně omezeno.

Odpověď:

Dobrý den,

Co se týká výdělku po dobu trvání mateřské dovolené, není finančně omezen, samozřejmě tedy vyjma finančních omezení vyplývajících z formy případného přivýdělku tzv. dohodou (u DPP platí 300 hod./rok u jednoho zaměstnavatele a u DPČ 52 týdnů ročně). Po dobu čerpání mateřské dovolené a pobírání peněžité pomoci v mateřství (PPM) není dovoleno vykonávat zaměstnání, na jehož základě se čerpá jak dovolená, tak PPM. To Vám však nebrání v tom, abyste se se zaměstnavatelem dohodla na výkonu jiné, odlišné pracovní činnosti.

Během mateřské dovolené můžete vykonávat práci u jiného zaměstnavatele, a to za souhlasu původního zaměstnavatele. Podmínka souhlasu se nevztahuje na literární, vědeckou, pedagogickou, publicistickou a uměleckou činnost.

Striktní zákaz práce v šestinedělí se týká práce, ze které je odvozena mateřská dovolená nebo také práce, po který byste jako matka v šestinedělí nebyla zdravotně způsobilá.

S pozdravem,

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect