A. | 15.10.2024

Zaměstnavatel mi neprodloužil smlouvu po tom, co jsem oznámila svoje těhotenství. Smlouva byla na rok do 31.12. 2019. Já jsem nastoupila na mateřskou 29.12. 2019. Je ukončení poměru platné? 1.dítě se narodilo 29.2. 2020, 2.dítě 24.4. 2022. Jakožto nezaměstnaná jsem neměla nárok na další mateřskou a rovnou jsem čerpala rodičovskou. Pokud by ukončení pracovního poměru (neprodlouženi smlouvy) bylo neplatné, můžu se zpětně žádat o uniklou druhou mateřskou a další výhody (dočerpání rodičovského příspěvku za první dítě? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel musím konstatovat, že ukončení pracovního poměru z důvodu skončení doby platnosti na dobu určitou je platné. Jinak by to bylo u výpovědi podle § 52 zákoníku práce. Zde by platila ochrana zaměstnankyně, kdy zaměstnavatel nesmí zaměstnankyni dát výpověď v ochranné době, kdy je těhotná nebo kdy čerpá MD. Co se týká čerpání peněžité pomoci v mateřství (PPM) v nezaměstnanosti, zde by se aplikovala ochranná doba, a to až ve výši 180 dní. To znamená, že možný nárok na PPM pro nezaměstnanou ženu vzniká, pokud stihne nastoupit na mateřskou ještě po dobu ochranné doby, která běží po skončení zaměstnání. Pokud byste tedy nastoupila na mateřskou dovolenou do 28. června 2020 (případ 180 dní), ještě by Vám mohla náležet PPM. Zpětně žádat o mateřskou ČSSZ výslovně nepřipouští, dobré by to však ještě bylo ověřit s příslušným referentem ČSSZ.

S pozdravem,

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect